Sdílet
Polárníky zahřála odvaha a nadšení

28. 1. 2012 v 10.48

Když v sobotu 28. ledna v osm hodin ráno teploměr ukázal -12,8 °C, všichni účastníci Polární noci, malí i velcí, zajásali. Osvědčení pravého bystrckého polárníka za odvahu, s níž strávili mrazivou noc pod širým nebem, si skutečně zasloužili.

Polární noc, dobrodružné zimní táboření, zorganizoval pro všechny děti z Bystrce a okolí Klub rodičů při základní škole Heyrovského 32. Na akci se nakonec přihlásily jen čtyři odvážné děti, Marek (*2003), Matyáš (*2003), Mína (*2002) a nejmladší Michal (*2006). Ten dokonce ještě ani do školy nechodí.

„Původně jsme plánovali přespat na přehradě nebo žebětínském rybníce, ale pořádné mrazy přišly bohužel až o týden později,“ řekl Michal „Egi“ Eger, zkušený táborník a velitel akce. „Ani na žebětínském rybníce není spolehlivá, dostatečně tlustá vrstva ledu, a před vstupem na zamrzlou přehradu policie přímo varovala. Po dohodě s přihlášenými jsme tak přesunuli tábor na okraj Bystrce. Alespoň jsme mohli rozdělat oheň.“

Mrazuvzdorní, ke všemu odhodlaní polárníci se sešli v sedm hodin na tábořišti, postavili stany a zapálil oheň. U něj se pak zahřívali čajem a svařeným vínem.

„Mírně mi bouchnul vařič, a tak jsem byl jako vždy za kašpara,“ postěžoval si další z organizátorů Viktor Lošťák. Čaj se ale nakonec uvařit podařilo a došlo i na slíbené polárnické historky, byť v trochu kostrbatém provedení.

Noc strávili táborníci v klidu a dokonce i vcelku v pohodlí. Alespoň ráno si nikdo na mráz nestěžoval, naopak, členové první bystrcké polární výpravy nešetřili nadšením.

„To byla aspoň akce podle mého gusta,“ pochválil ráno při balení stanu nápad Tomáš Přibyl, otec dvou z dětí.

Jen čtyři zúčastněné děti nejsou velký počet, organizátoři však zklamaní nejsou. „Počítali jsme původně zhruba s deseti přihlášenými, že byli čtyři ničemu nevadí. Odvahu má jen málokdo. O to cennější je odhodlání a výkon polárníků. Děti báječně spolupracovaly. Nikdo ani náznakem nefňukal, nestěžoval si, nechtěl domů do tepla. Neváhaly ani jít se samy podívat do lesa. Všichni byli naprosto skvělí,“ dodal Viktor Lošťák.

-x-

Související

Polární noc bude! Už tento pátek
Zatím nemrzne. Co bude s Polární nocí?
Polární noc: Amundsen by mohl vyprávět
Malé polárníky čeká těžký úkol. Přemluvit rodiče
Polární noc

Zanechte komentář