Sdílet
Krap prožene želvy: Velký bystrcký bazar

9. 11. 2011 v 15.06

Upozornění: Závod želv, jak je popsán níže, se ve stanoveném termínu nebude konat. Závody želv jsme byli nuceni odložit na jaro příštího roku. Soutěž Bystrcká želva 2011 však na Velkém bystrckém bazaru proběhne, jen v trochu jiné podobě. Přijďte a nechte se překvapit!


Při čerpání nápadů na své akce noří bystrcký Klub rodičů Krap32 vědro stále hlouběji do studně absurdity. Místopředsedkyně klubu to však nerada slyší.

„Prosím vás, co je na bazaru absurdního?“ ohradila se Hana Jindrová.

Velký bystrcký bazar pořádá Klub rodičů a přátel při ZŠ Heyrovského 26. listopadu. Návštěvníci bazaru můžou prodat knihy, dětské oblečení a různé jiné drobnější věci, které se jim už v domácnosti nehodí.

I když tušíme, že nás po říjnové Upíří stezce někteří z téměř pěti set návštěvníků určitě označili za šílené a zvažovali žaloby za traumata svých dětí, způsobená až příliš realistickými démony a příšerami, mohlo by se zdát, že se uklidníme.

Ale my pro Vás máme ještě praštěnější akci: Velký bystrcký bazar.

www.krap32.cz

„Prodat i koupit,“ zdůrazňuje Hana Jindrová, „Bazar nebo burza, lidé se zbaví toho, co jim doma překáží, a přitom jinému udělají radost. Na bazaru můžete najít leccos. Třeba hrníček z dětství, pěknou vázičku, starou knížku, která vás kdysi pobavila. Můžete koupit dítěti lyže, prodat stavebnici, s níž si už nehraje. Bazary jsou populární a vůbec nejsou absurdní.“

A snad právě proto si Klub rodičů vymyslel k bazaru i svérázný doprovodný program. Sestává z výtvarné dílničky, dětského divadla, návštěvy prostor soukromé školky či poradny s veterinářkou.

„Díky laskavosti paní doktorky Ludmily Krejčové se mohou návštěvníci bazaru poradit o správných zásadách chovu svých domácích miláčků,“ vysvětluje Hana Jindrová, „Zdůrazňuji, že se nejedná o konzultaci o zdravotním stavu vašeho zvířete, pro ni musíte k veterináři. Paní Krejčová, bývalá chovatelka brněnské zoo, vám však může vysvětlit zásady a pravidla péče.“

Až teď se dostáváme k tomu opravdu kurióznímu. Součástí programu Velkého bystrckého bazaru je totiž i velmi neobvyklá soutěž s názvem Bystrcká želva 2011.

„Jedná se o závod suchozemských želv ve sprintu,“ tvrdí Hana Jindrová.

Želv? Ve sprintu?!

„Jde pochopitelně o sprint v želvích měřítkách,“ objasňuje místopředsedkyně Klubu rodičů. „Připouštím, že tento druh sprintu snad může být i poněkud… vleklý. To ale záleží na závodnících. Když lidé přinesou vitální, dravé želvy, můžeme se nadít nečekaných výkonů.“

Do želvích závodů se může přihlásit každý, kdo vlastní, půjčí si nebo ukradne suchozemskou želvu.

„Jen pár minut od zveřejnění pravidel se nám přihlásilo několik želv. Tedy jejich majitelů. Hlavní výhrou je pohár, první tři soutěžící dostanou diplomy a díky sponzorům můžeme závodníky odměnit i věcnými cenami,“ láká majitele zvířátek s krunýřem do závodu Hana Jindrová. „A když želvu nemáte, nevadí. Přijďte se jen tak pobavit a povzbudit šampióny.“

Želví šampionát vyhlásil Klub rodičů teprve před několika dny, ale vzbudil už první silné ohlasy. Od ochránců zvířat. Prý je to týrání, tvrdí někteří z nich.

„Upozorňuji, že na tuto akci upozorním příslušný orgán státní správy pro podezření z týrání zvířat,“ upozorňuje na webu Klubu rodičů Jan Klepárník.

Hana Jindrová se však ochránců neobává: „Jen ať se přijde podívat co nejvíc lidí. Jaképak týrání. V přirozeném prostředí suchozemská želva denně nachodí kilometry, lidem běhají želvy běžně po bytech. V soutěži jde o to, aby zvíře svým vlastním tempem ušlo po čisté plachtě necelý metr. Prý týrání… Když hledáte za každou cenu absurditu, tak tady ji máte.“

Jak dopadne potyčka organizátorů, závodníků a fanatických ochránců, pro něž se zvířata stala náboženstvím? Na to se určitě půjde Bystrčník podívat. Pro absurditu však zoofily tak docela nepotřebujeme. Stačí nám nahlédnout dál do programu Velkého bystrckého bazaru. Na 16 hodinu je totiž naplánována další soutěž. O největšího bystrckého sušana – první bystrcký šampionát ve sběru a sušení ježčího trusu.

„Něco mám, musím už odejít. Nashledanou,“ popsala principy soutěže místopředsedkyně Klubu rodičů Hana Jindrová.

-vl-
magazín Bystrčník, www.bystrcnik.cz

Partneři Velkého bystrckého bazaru

Sdružení dopravců ČESMAD BOHEMIA
RE/MAX Ano, realitní kancelář
SMARTComp a.s., provozovatel metropolitní sítě NETBOX
Eliot, jezdecký klub, penzion a restaurace; Žebětín
Státní hrad Veveří
Zdravá výživa Foltýn, Svratecká, Brno-Komín www.kramky.cz/vyzivafoltyn
Českomoravská stavební spořitelna, Vídeňská 89, Brno
Bystrčník, www.bystrcnik.cz; nejpitomější bystrcký webový magazín všech dob

 

Zanechte komentář