Sdílet
O Bystrckou kuličku: Poprvé v neděli 15. května

5. 5. 2016 v 21.03

Cvrnkání kuliček je tisíce let so-bystrckou-kulicku-3tará hra, dodnes se hraje v mnoha zemích. Tuto neprávem opomíjenou zábavu připravil Klub rodičů a přátel ZŠ Heyrovského 32 pro všechny děti a dospělé z Bystrce a okolí na neděli 15. května.

Turnaj se odehraje v parku u Společenského centra na ulici Odbojářské v Bystrci. Do soutěže o skutečnou bystrckou kuličku se mohou přihlásit rodinné týmy nebo party kamarádů. Podmínkou je, aby hráči byli viditelně označení jménem týmu a alespoň jednomu z nich bylo mezi 5 a 15 lety. Vlastní kuličky nejsou potřeba, hráči je pro turnaj dostanou na místě.

„Týmy by neměly podcenit přípravu. Zatrénovat si v parku můžou všichni už teď, několik důlků je již připraveno,“ nabádá předsedkyně klubu Zita Žaludová.

„Očekáváme, že týmy vezmou turnaj skutečně vážně a přivedou s sebou co nejvíce svých fanoušků,“ řekla organizátorka turnaje Hana Jindrová. „Jako v každém zápolení i v kuličkách jsou příznivci důležitým hráčem týmu.“

Předběžné přihlášky s týmovým jménem a soupiskou hráčů můžete posílat až do soboty 14. května do 12 hodin na e-mail info@krap32.cz  nebo telefon 776 213 957 (Hana Jindrová). Předběžnou přihlášku je však potřeba potvrdit na místě uhrazením startovného 45 Kč za hráče. Z týmů přihlášených předem bude vylosován jeden, který obdrží pěknou cenu. Registrace na místě v den turnaje začne ve 13.30 hodin.

Pravidla turnaje O bystrckou kuličku 2016

Turnaj O bystrckou kuličku je soutěží o nejlepší rodinný tým nebo tým kamarádů či přátel ve cvrnkání kuliček.

Systém turnaje
Turnaj se hraje systémem každý s každým.
V případě velkého počtu přihlášených budou týmy před zahájením turnaje rozlosovány do základních skupin. Ze základní skupiny postupují dva týmy s nejvyšším počtem bodů do finále. Body ze základní skupiny se do finále nezapočítávají.

Týmy
Každý tým si zvolí své jméno, pod nímž se účastní turnaje. Týmy zajistí viditelné označení svých hráčů, týmové dresy jsou vítány, týmoví fanoušci také.
Každý tým má nejméně dva hráče, z nichž alespoň jeden je starší 5 let a mladší 15 let. Počet hráčů v týmu není omezen, v každé hře však hrají pouze dva hráči týmu.
Pořadatel můře udělit zvláštní cenu pro tým s nejlepšími fanoušky.

Hra
Cílem hry je docvrnkat jako první všechny kuličky své barvy do důlku.

Za tým hrají ve hře dva hráči, z nichž alespoň jeden je starší 5 let a mladší 15 let.

Týmy hrají s barevně odlišenými kuličkami. Každý hráč hraje s minimálně pěti kuličkami, rozhodčí může dle situace upravit počet kuliček pro hru.

Hra začíná rozhozem. Hráči týmů hodí po jedné kuličce směrem k důlku. Tým, jehož kulička je nejblíže důlku, rozhodne, který tým začne.

Hráči prvního týmu postupně hází, po jedné nebo i více najednou, všechny své kuličky ze startovní čáry a snaží se zasáhnout důlek. Pak udělá to samé soupeř.

V další části hry se pokračuje cvrnkáním. Každý cvrnká jen do svých kuliček, hráči se střídají po jednom cvrnku bez ohledu na to, jestli kulička skončila v důlku. Hráči jednoho týmu hrají po sobě. Týmy mají stejný počet cvrnků.
Správný cvrnk je definován jako pohyb pouze jednoho prstu, přičemž se hráč smí dotknout jen jedné své kuličky. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu.

Tým, který má první všechny své kuličky v důlku, vyhrává hru. Za vítězství ve hře získává tým do celkového hodnocení 1 bod. V případě nerozhodného stavu rozhoduje rozhoz.

Ve skupině i turnaji vítězí tým s nejvyšším celkovým počtem bodů. V případě rovnosti bodů rozhoduje rozhoz.

Spory
Nad hrou dohlíží a sporné momenty posuzuje s konečnou platností rozhodčí u důlku. Kuličky pro hru dodává pořadatel.

Registrace a startovné
Týmy se mohou předběžně registrovat do soboty 14. května 2016 do 18 hod. na e-mailu info@krap32.cz. Vylosovaný předběžně registrovaný tým získá zajímavý dárek. Registrace všech týmů, včetně přihlášených předem, probíhá v den turnaje na místě od 13.30 do 14 hod. Startovné 45 Kč za hráče se platí se v hotovosti při registraci.

Výtěžek z turnaje, včetně dobrovolných příspěvků, jde ve prospěch dětí ze ZŠ Heyrovského 32 v Brně-Bystrci.

-ind-

Ke stažení

Plakát A4 (PDF)

Související

Park u Vondrákovy v květnu ožije. Kuličkami i divadlem v korunách stromů

Jeden komentář k příspěvku „O Bystrckou kuličku: Poprvé v neděli 15. května”

  1. Jan Suchý říká:

    Vážení organizátoři turnaje.
    Cením si, že se snažíte být aktivní a bystrčákům chcete nabídnout zajímavou akci.
    Jen jsem vás chtěl upozornit, že tzv. park u Společenského centra je stále hřbitovem s hroby cca 30-40 nebožtíků – ve střední části – který nepatří obci, ale soukromému subjektu – farnímu úřadu. Chápu však také, že jiné místo na hraní kuliček ve starém Bystrci se najít nedá. Proto bych vás chtěl jen požádat, abyste tuto akci organizovali s respektem k tomuto pietnímu místu, k hrobům našich předků a pokud to bude možné, tak ji spíš směřovali do spodní části bývalého urnového háje.
    Děkuji za pochopení.
    Pěkný den,

    Ing. Jan Suchý

    PS: „Společnost, která nemá úctu k mrtvým, je odsouzena k zániku!“

Zanechte komentář